Światowy Dzień Pszczół

PDF Drukuj Email

znaczenie-pszczol20 maja obchodziliśmy Światowy Dzień Pszczół, ustanowiony przez ONZ z inicjatywy Słowenii. Celem tych obchodów jest podkreślenie znaczenia pszczół dla pozyskiwania żywności i zwrócenie uwagi na zagrożenia dla tych owadów. Albert Einstein powiedział, że po wyginięciu pszczół ludziom pozostaną jeszcze 3-4 lata egzystencji. Niestety nie był to koszmarny żart tylko wynik obserwacji i przemyśleń.

Rola pszczół w ekosystemie jest nie do przecenienia Tylko w Europie od zapylania przez owady uzależnione jest ponad 4 tys. odmian warzyw. Ocenia się, że co trzecia łyżka spożywanego przez nas jedzenia zależy właśnie od procesu zapylania. Najczęściej za zapylenie jednej rośliny odpowiada kilka gatunków owadów, np. pszczoła miodna, pszczoła dzika i trzmiel. Dlatego tak ważne jest utrzymywanie różnorodności gatunkowej w przyrodzie.

Pszczołom zawdzięczamy lwią część tego, co znajdujemy codziennie na talerzu. Wiele owoców – morele, brzoskwinie, wiśnie, truskawki, poziomki, jagody, borówki – oraz 4 tys. odmian warzyw zawdzięczamy właśnie pszczołowatym.

Jako cywilizacja jesteśmy bardzo rozwinięci, a zależymy tak naprawdę od małych owadów, których na co dzień nie zauważamy. Pszczołom zawdzięczamy też kawę, bawełnę, len, czyli to, czym otaczamy się na co dzień, co sprawia nam przyjemność i jest dla nas bardzo ważne 

Wymieranie rojów pszczelich spowodowane jest coraz trudniejszymi warunkami panującymi w środowisku naturalnym. Zwały śmieci gromadzące się, np. na dzikich wysypiskach, zanieczyszczają wody i powodują skażenie gleby i powietrza.

Podwyższone koncentracje metali ciężkich (np. rtęci, miedzi i ołowiu) w pobliżu wysypisk oraz chemizacja rolnictwa (częste nawożenie i stosowanie sztucznych środków ochrony roślin) są toksyczne dla pszczół. Niebezpieczne są też fale telefonii komórkowej, które zakłócają system nawigacyjny pszczół i uniemożliwiają im powrót do ula.

Co my możemy zrobić?

Możemy pomóc pszczołom udostępniając im przestrzeń do życia. Na balkonach i parapetach posadźmy nektarodajne rośliny, takie jak: nagietek, szałwia czy macierzanka. Nie wypalajmy traw, które mogą dawać schronienie pszczołom. Sztuczne środki ochrony roślin, zastępujmy naturalnymi – kompostem lub obornikiem, które są bezpieczne dla środowiska i zwierząt. Możemy też budować domki i ule dla pszczół.

Coraz popularniejszym rozwiązaniem są ule zlokalizowane na dachach bloków i biurowców w dużych miastach. Pszczoły w mieście mają dobre warunki do życia i rozmnażania się, a pożywienie znajdują w ogródkach, na działkach i w bogatej roślinności na terenach zielonych. 

Ciekawostki o pszczołach i miodzie

- Na całym świecie żyje blisko 20 tysięcy gatunków pszczół. Większość z nich nie została nawet opisana.

- Pszczoły wytwarzają miód w ten sam sposób od 150 milionów lat.

- Miód to: 80% naturalnych cukrów, 18% wody, 2% składników mineralnych, witamin, protein i pyłku.

-Pszczoła musi przysiąść około 4 miliony razy na kwiatach lub liściach, aby wytworzyć 1kg miodu.

- Aby zebrać do 4 mln ziaren pyłku, pszczoła musi odwiedzić ok. 500 kwiatów.

- We wszystkich kulturach świata, od Egiptu po Daleki Wschód, miód uważany był za lekarstwo ciała i duszy. Idealnie z tym faktem komponuje się życzenie ojca medycyny - Hipokratesa: "by pokarm był lekiem, a lek pokarmem".

- Pszczoła jest w stanie użądlić tylko raz. Jej żądło zakończone jest małymi haczykami. Po wbiciu jej w skórę, nie jest go w stanie wyjąć bez wyrwania swoich wnętrzności. Traci wówczas zbiorniczek jadowy i umiera po chwili.

- Miód jest jedynym produktem, który się nie psuje. Znajdywano go w grobowcach faraonów, który według badaczy nadal nadawał się do spożycia. Miód może ulec jedynie zakwaszeniu, np. na skutek kontaktu z ludzką śliną lub fermentacji w związku z występującymi w nim drożdżami.

- Przed wynalezieniem cukru, miód był jedyną dostępną słodką substancją. Był wykorzystywany do przygotowywania najróżniejszych potraw i napojów.

Nasi uczniowie wzięli udział w szkolnym konkursie na temat tych niezwykłych prac. Przygotowali wiele ciekawych prezentacji. Oto lista osób nagrodzonych oceną celującą z biologii.

Kl5a

Machudera Martyna

Latusińska Karolina

Kubicki Szymon

Wester Łucja

Kl5b                                          

Schwałkowska Wiktoria

Kl 6a

Sitek Julia

Komorowski Adam

Kl 6b

Irach Natalia

Okłot Julia

Kl 7

Jabłonka Marcin

Janot Krystian

Kl 8

Wester Wiktoria

Bardzo dziękuję wszystkim uczniom za zainteresowanie i nadesłanie różnorodnych prac.

Renata Walaszczyk - Kałuża

 

 

 

 

 
free pokerfree poker
Ulti Clocks content

godlo polski.svg


 LogoZSP

 Zespół Szkolno - Przedszkolny
ul. Częstochowska 31
42 – 165 Lipie

tel. 34 318 80 88
e-mail  zsplipie@op.pl


 zsp

Przedszkole Publiczne


Szkoła Podstawowa im. Marszałka Józefa Piłsudskiego


Film o ZS-P w Lipiu

 klisza

Czerwiec 2017r.

Czerwiec 2014r.




  comenius rgb


herb GMINY LIPIE


logo wiarygodna szkola


DBI

http://bezpiecznie-w-sieci.blogspot.com/


logo glowne


 logo newest


sniadanie-daje-moc


logo-trzymaj-forme


kodowanie


logo probramowanie


logo-chd

-



Rządowy program

BEZPIECZNA +


unnamed


2016 CodeWeek logo-768x768


1408372303


logo-cyfrowobezpiecznipl(2)